Fiets checken

Nieuwe fiets aanschaffen voor de Go4Uganda? Of vraag je je af of jouw huidige fiets voldoet aan de eisen? Check het aan de hand van deze informatie.

Met welke fiets op pad?

De Go4Uganda voert vooral over bestaande paden. Dit betekent niet dat de weg verhard is. Integendeel: je komt vooral zand, stof en stenen tegen. Een mountainbike is dan ook de aangewezen fiets voor deze tour. Je kunt extra brede banden monteren, hebt een groot versnellingsbereik en beschikt over vering. Vanwege de hobbelige ondergrond raden we voorvering aan. Achtervering is niet noodzakelijk. Ook kun je kiezen voor een degelijk trekkingfiets. Omdat deze fiets niet is gemaakt voor terreinritten, vraagt dit om extra behendigheid en een sterke rug. Demonteer bij een trekkingfiets bovendien de spatborden, verlichting en andere niet-noodzakelijke onderdelen.

Wat zijn geschikte banden?

Banden krijgen het zwaar te verduren tijdens de Go4Uganda. Hitte, steentjes en gemene kuilen kunnen een band makkelijk de genadeklap geven. Het is daarom raadzaam om ze vooraf te vervangen. Kies daarbij voor een brede maat. Heb je een trekkingfiets, neem dan de breedste band die in het fame past. Dit soort banden maakt het rijden over hobbelige wegen gemakkelijker en comfortabeler. Bovendien verklein je hiermee de kans op lekrijden - of erger - een ongeluk wanneer je in een kuil rijdt. Vanwege de droge ondergrond zijn grove noppen niet nodig. Liever geen binnenbanden vervangen? Gebruik dan latex vloeitstof. 

Hoe ga je om met de zon?

Zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is verplicht. Kies voor een variant die ook bij hevige transpiratie blijft zitten. Smeer liever geen zonnebrandcrème op je voorhoofd. Door het transpireren loopt het je ogen in en zeker in combinatie met stof is dat niet prettig. Ons advies is om een bandana onder je helm te dragen. Kies voor een helm met een klep, zodat je niet tegen de zon in hoeft te kijken. Het alternatief is een naadloze pet met klep die je onder je helm draagt.

Goed zien tijdens de Go4Uganda

Uiteraard draag je een sportzonnebril. Kies voor een model met grote glazen, die wind en stof uit je ogen houdt. Draag je contactlenzen, kijk dan goed uit. Wrijf je in je ogen met zonnebrandcrème op je vingers, dan slaan je lenzen wit uit en zie je weinig meer. Neem voor de zekerheid altijd lenzenvloeistof (en een spiegeltje) mee. Voor wie eraan gewend is om met een gewone bril te fietsen, zijn er overzetbrillen te koop. Ze zien er misschien oubollig uit, maar werken uitstekend. Het allerbest kun je een sportzonnebril op sterkte aanschaffen. Het liefst één met geslepen glazen. Zo’n bril biedt een ruim blikveld, zodat je obstakels dichtbij én ver weg goed ziet. 

Je spullen in een Camelbag

Uiteraard neem je een tas mee wanneer je in Oeganda fietst. Dat kan een zadeltas zijn of een rugzak. In dat laatste geval is het handig gebruik te maken van een zogenoemde camelbag: een rugzak met drinksysteem. Naast een flinke hoeveelheid water en wat eten neem je uiteraard wat reserveonderdelen mee en klein gereedschap. Een mini EHBO-kit mag bijvoorbeeld niet ontbreken, evenals een fototoestel.

Reserveonderdelen: 

  • Sluitschakel of kettingpin om een  gebroken ketting te repareren. Let op het juiste type!
  • Remblokken.
  • Twee binnenbanden en plakkers (en verse solutie).
  • Tie-wraps. 

Gereedschap:

  • Tooltje met inbus maat 3, 4, 5 en 6.
  • Kettingpons.
  • Bandenlichters (indien nodig).
  • Minipomp.